www.gardenartsociety.fi - email: puutarhataiteen.seura(at)gmail.com

Kumpula

2021: Retki Urajärven kartanoon

Puutarhataiteen seuran syysretki kohdistui tällä kertaa Urajärven kartanoon. Tarkoituksena oli alun perin tutustua omatoimisesti myös Koiskalan kartanoon, mutta siellä järjestettävän yksityistilaisuuden vuoksi tämä vierailu peruuntui.

Urajärven etelärannalle sijoittuva Urajärven kartanon tila on peräisin 1600-luvulta. 1672 kartano siirtyi Georg Heidemanille, jonka suvun hallussa se pysyi 1917 asti. Kartanon rakennukset ovat rakentuneet 1700-1800 lukujen aikana. Suvun viimeiset omistajat olivat Lily ja Hugo von Heideman. Heidän aikanaan kartanon pihapiirin ympärille rakentui maisemapuisto. Puistoon rakennettiin kävelyteitä sekä historiallis-romanttisia rakennelmia. Osa rakennelmista on näkymien pääteaiheita ja osasta niistä avautuu hienoja näkymiä ympäristöön ja järvelle. Puistometsässä on esim. antiikin temppeliä jäljittelevä, Harry Röneholmin suunnittelema von Heidemanien sukuhauta ja järveltä nousevan maisemaperspektiivin huipentumana kohoaa 1913 rakennettu puolipyöreä Valhalla-pylväikkö.

Hugo ja Lily von Heideman testamenttasivat kartanon Suomen muinaismuistoyhdistykselle. Kartanossa toimii edelleen museo ja oli mielenkiintoista tutustua myös kartanon sisätiloihin, jotka olivat museotoiminnan ansiosta säilyneet sisustuksia myöten 1900-luvun alun asussa. Aivan kuin Hugo ja Lily olisivat juuri poistuneet kartanosta.

Christina Walden esitteli meille sisäkierroksen jälkeen puutarhaa ja maisemapuistoa, joissa on ollut rakennusta haasteellisempaa ylläpitää vanhaa ulkoasua nykyisten ulkoalueiden hoidon resurssien puitteissa. Vaikka käytävät olivat osittain umpeutuneet ja osa kasvillisuudesta oli kadonnut, sai puiston 1900-luvun alun loistosta hyvän kuvan, juuri ehkä komeiden ja teatraalisten puistorakennelmien ansiosta. Omana erikoisuutenaan olivat Hugon ja Lilyn ulkomaanmatkoilta tuodut patsaat puutarhaa ja puistoa varten.

Uuden kerroksen maisemaan tuo kartanon vanhassa navetassa aikaisemmin toimineen yliopiston kirjaston toimipisteen tutkijoille tarkoitettu 1960-luvulla rakennettu rakennus ja sen piha-alueet, jotka ovat maisema-arkkitehti Jussi Jänneksen suunnittelemat. Vaikka täälläkin ajan hammas oli nakertanut pihan loistoa, oli siellä vielä ihailtavissa 1960-luvun maisema-arkkitehtuurin yksityiskohtia, esim. maisemaportaat kauniine valaisimineen ja tasanteen hieno betonilaatoitus.

Kiitos vielä Cristinalle asiantuntevasta esittelystä. Kohde oli vaikuttava. Olisipa hienoa, jos myös puisto voitaisiin edes osittain restauroida, myös Jänneksen piha-alueet modernimpana maisemakohteena ja osana puistoa.


Keväälle 2020 suunnitellut kotimaan ja ulkomaan opintoretket siirtyivät koronaviruksen vuoksi.

Yhdessä Kaupunginpuutarhurien seuran kanssa suunniteltu retki Pohjanmaalle siirtyy. Toivottavasti syksyllä tilanne on koronaviruksen suhteen rauhallinen ja voimme järjestää kevätretken sijasta syysretken. Uusimmassa jäsentiedotteessa on julkaistu alustava matkaohjelma, jota voi hyödyntää omatoimiseen kotimaan matkailuun, jos sellainen kesällä on mahdollista.

Huhtikuulle 2020 suunniteltu Kiinan opintoretki oli toteutumassa, mutta retkeä ei voitu koronaviruksen vuoksi toteuttaa kuluvana vuonna. Alla kuitenkin syksyllä 2019 julkaistu opintomatkakutsu.Kutsu opintomatkalle Kiinan historiallisiin puutarhoihin 9.4. – 20.4.2020


Matkan esite

Puutarhataiteen seura on valmistellut ekskursiota Etelä-Kiinan historiallisiin puutarhoihin keväällä 2020. Kohteet sijoittuvat neljään kaupunkiin Nanjingiin, Wuxiin, Suzhouhun ja Hangzhouhun sekä niiden lähiympäristöihin.

Kaupungeista tunnetuin lienee puutarhakaupunki Suzhou, UNESCOn maailmanperintökohde, jota kutsutaan myös idän Venetsiaksi ja jossa on yli sata historiallista puutarhaa. Käymme myös Tonglissa ja kanavakaupunki Wuzhenissa, jossa koko kaupunki on nähtävyys. Tonglista on kotoisin puutarhasuunnittelija Ji Cheng (1582-1642), jonka teos ”Yuanye” on käännetty englanniksi ja ranskaksi.

Tarkempia tietoja tutustumiskohteista on pdf-liitteessä. Kohteisiin tutustumiseen liittyy paljon kävelyä.

Suunniteltu matkan kulku

Matka järjestetään huhtikuussa, sillä silloin Kiinassa kukkivat sinisateet (Wisteria). Lennämme Suomesta Nanjingiin, jossa yövymme 2 yötä. Nanjingistä jatkamme matkaa bussikuljetuksella Wuxiin, Suzhouhun ja Hangzhouhun. Kussakin näissä kaupungeissa yövymme 1-3 yötä. Hangzhousta matkustamme bussilla Shanghaihin, josta lennämme takaisin Suomeen 20.4.2020. Mahdollisesti yövymme myös Shanghaissa. Matkan kokonaispituus on 11 päivää.

Majoitus

Majoitus järjestetään vähintään neljän tähden hotelleissa, joihin pyritään varaamaan kahden hengen huoneet. Yhden hengen huoneista peritään lisämaksu. Hotellimajoitukseen kuuluu aamiainen.

Matkan hinta-arvio

Matkan hintaan sisältyvät kuljetukset tilausbussilla Kiinassa, hotellit aamiaisineen, lounaat ja päivälliset, sisäänpääsymaksut kohteisiin sekä englanninkielinen opas (yhteensä noin 1600€), sekä lennot ja viisumi 900€. Kokonaisuudessaan yhteensä 2500€.

Tämän lisäksi kuluja tulee henkilökohtaisesta matkavakuutuksesta, jonka jokainen hankkii itse. Lisäksi jokaisen on syytä harkita omakohtaisesti rokotustarpeensa.

HUOM. Yllä ilmoitetut hinnat ovat tarjouksien perusteella saadut hinta-arviot. Ne voivat hieman muuttua, mutta suuruusluokka on tuo. Ohjelmaa tarkennetaan, jos saamme tarpeeksi osallistujia matkalle ja excursio toteutuu.


2018: Syysretki Loviisan seudulle

Seuran kotimaan opintomatka 2018 suuntautui Loviisan seudulle. Kohteina olivat Suur-Sarvilahden kartano, Loviisan Kappelinpuisto sekä Malmgårdin kartano. Lue juttu opintomatkasta jäsentiedotteesta 1/2018.


2017: Opintomatka Wieniin 24.-27.5.2017

Lue Wienin opintomatkan matkakertomus jäsentiedotteesta 2/2017.


2015: Keväinen opintomatka Juutinrauman alueelle 14.–17.5.

Seura järjesti 14.–17.5.2015 opintomatkan Juutinrauman alueelle. Matkalla oli mukana 15 retkeläistä, joista 14 aikuista ja yksi lapsi. Kohteina oli mm. Malmön keskustan aukioita ja puistoja, Norrvikenin puutarha Båstadin luoteispuolella, Sofieron puisto Helsingborgissa, Kronborgin linna ja kulttuuriranta sekä uusi telakkamuseo Tanskan puolella Helsingorissä, ja Frederiksberg Have ja Söndermarken puistoalue Kööpenhaminassa. Lue ekskursiosta jäsentiedotteesta 2/2015.


2014: Syysretki Saloon ja Halikkoon

Retken kuulumisia voi lukea jäsentiedotteesta 2/2014


2013: Tanskan 1900-luvun maisema-arkkitehtuuria 12.-15.9.

Puutarhataiteen seura järjesti opintoretken Tanskaan 12.-15. syyskuuta 2013. Retken kuvaterveiset jäsentiedotteessa 1/2014.


2012: Italian opintomatka Firenzeen ja sen lähiympäristöön 25.-30.10.

Retkikertomus jäsentiedotteessa 2/2012.


2010: Tampere 19.8.

Seuran kotimaan ekskursio 2010 tehtiin 19.8. Tampereelle, jossa on käynnissä mittava vanhojen puistojen kunnostusohjelma. Kohteina Hatanpään kartano, Koskipuisto, Kirjastonpuiston työmaa, Näsinpuisto, Tuomiokirkkopuisto, Hämeenpuisto, Wilhelm von Nottbeckin (ent. Finlaysonin) puisto sekä Pyynikki. Ekskursion vetäjänä toimi Maunu Häyrynen ja kohteisiin tutustuttivat Ranja Hautamäki, Gretel Hemgård ja Pauliina Ristola.

Lue ekskursiosta jäsentiedotteesta 2/2010


2009: Japani 5.-7.11.

Puutarhataiteen seura järjesti matkan Japaniin marraskuussa 2009. Matkan pääkohteina olivat Kioton, Naran ja Kanazawan historialliset puutarhat. Maisema-arkkitehti Hiroko Kivirinta, syntyperäinen japanilainen, oli valinnut kohteet sekä toimi matkan johtajana ja oppaana.

Japanissa on kaksi tärkeää puutarhavuodenaikaa: keväällä kirsikankukkien aika ja marraskuussa ruska-aika. Ruska oli hyvässä alussa matkan aikana.

Vierailimme kaikiaan noin 20 puutarhassa Kiotossa, Narassa, Ujissa, Ikagurassa ja Kanazawassa. Tokiossa kohteina olivat kasvitieteellinen puutarha ja Ueno-puisto. (jatkuu... Jäsentiedotteessa 1/2010)


2007: Helsingin aamuisesta räntäsateesta Zürichin aurinkoon!

Puutarhataiteen Seura teki toukokuun alussa matkan Sveitsiin (2.5-5.5.2007). Matkaohjelman oli suunnitellut maisema-arkkitehti Gretel Hemgård ja hän toimi myös matkanjohtajana ja tulkkasi saksankielisiä opastuksia.
Ensimmäisenä päivänä liikuimme tilausbussilla maisema-arkkitehti Peter Paul Stöcklin (SKK Landschaftsarchitekten) opastamana Zürichin ja Baden-Aargaun alueella hänen suunnittelukohteissaan.

Ajoimme Baden-Aargauhun, matkalla tutustuimme asuin- ja toimistokortteleiden sisäpuutarhoihin ja lounastimme 1897 rakennetussa viehättävässä Villa Boverissa. Lounaan jälkeen tutustuimme villan kunnostettuun puutarhaan, jossa pieni maisemapuutarha ja uusbarokkinen muotopuutarha ovat vieri vieressä. Evariste Mertensin suunnittelema maisemapuutarha on vuodelta 1897 ja Carl Sattlerin suunnittelema uusbarokkipuutarha vuodelta 1908.

(Kuva 1) Näkymä maisemapuutarhasta kohti päärakennusta.

Seuraavana tutustumiskohteena oli Friedhof Liebenfels – hautausmaa. Tie johti kukkaniittyjen ohi plataaninlehvien ali krematoriolle, taustalla tumma metsä. Osin metsäinen hautausmaa on rakennettu useassa vaiheessa, ensimmäiset osat 1947 ja1957 ja uusimmat osat 2004-2005.

(Kuva 2)

Piipahdimme Wettingenissä katsomassa pientä Brühlpark-puistoa, joka vehreyttää 60-luvun harmaiden betonirakennusten ympäristöjä ja ylileveitä katuväyliä. Päivän retkiohjelman päätteeksi tutustuimme vielä Peter Stöcklin toimistoon SKK Landschaftsarchitekten.

Toisena matkapäivänä testasimme Zürichin sujuvaa joukkoliikennettä, raitiovaunuverkko on tiheä, lisäksi ovat bussit ja erilaiset junat. Aloitimme päivän eläintarhakäynnillä. Kuuluisa Zoo Zürich teki vaikutuksen, eläimet oli sijoitettu väljän oloisesti kasvillisuuden keskelle, ympäristöt oli suunniteltu ja toteutettu korkeatasoisesti. Vuonna 2003 valmistunut Masoala sademetsähalli tarjosi elämyksen Madagaskarilaisesta sademetsästä pienoiskoossa (10 800 m2). Sademetsähallin yhteydessä oli tarjolla myös luontovalistusta ja hyvä kahvi-/lounaspaikka.

Tutustuimme myös Tessinerplatzin uusittuun aukioon, Zürich-järven rantapuistoon (Zürich Horn) ja Limmat-joen rantapuistoihin. Limmat-joen rannalla Lettenareal –puistossa, joka on rakennettu vanhan teollisuusraiteen paikalle viihtyivät sekä ihmiset että sisiliskot.

Kuva 3. Näkymä Zürich Horn -rantapuistosta kohti keskustaa.

Perjantaina oppaanamme oli Eeva Ruoff, joka esitteli sveitsiläisen sisarjärjestömme Schweizerische Gesellschaft für Gartenkultur:in puheenjohtajan ominaisuudessa mm. Platzpromenaden, Rechberggarten:in, Lindenhof:in, Kasvitieteellisen puutarhan ja Patumbah-park:in. Rechberggarten ja Patumbah-park ovat herättäneet keskustelua kunnostussuunnittelun tavoista. Patumbah-park on myös osittain vaarassa jäädä rakentamisen alle ja sen puolesta on virinnyt kansanliike.
(www.patumbah-park.ch)
Iltapäivällä oppaanamme oli maisema-arkkitehti Paul Bauer Zürichin kaupungin puisto- ja viheralueita hallinnoivan viraston suunnittelu- ja rakennusosastolta.
Kävimme vaihteeksi teollisuusalueesta toimisto- ja asuinalueeksi muutetun Neu-Oerlikon alueen uusissa puistoissa: MFO-park, Oerliker Park, Wahlenpark, Luis-Häfliger –park ja kunnostettu Gustav-Ammann-Park. Turbinenplatz –aukiota järeine tammipenkkeineen ja koivuineen tarkastelimme nyt vaihteeksi päivänvalossa, kävimme jo edellisenä iltana katsomassa sinne sijoitettuja valotaideteoksia.

Kuva 4. MFO-park, ”puistotalo” 17 m korkeuteen kohoavine teräsrakenteineen. Rakenteissa kiipeilee 103 köynnöskasvilajia ja –lajiketta.

Kuva 5. Gustav-Ammann-Park, rakennettu vuonna 1942 ja kunnostettu ajan tyylin mukaiseksi.

Kuva 6. Max-Bill Platz. Arkkitehti/taiteilija/muotoilija Max Bill’in suunnittelema aukio.

Kuva 7. Matkalaiset Turbinenplatz –aukiolla.

Retken yhteinen ohjelma huipentui illalliseen, kiipesimme junalla kukkuloille ihailemaan tässä vaiheessa jo hiukan sateisia maisemia ja syömään fondueta.
Lauantain vapaavalintainen ostos-/muu harrastuspäivä ennen kotiinpaluuta iltakoneella sujuikin sitten vaihtelevan tempoisen sateen vallitessa.

 

 

päivitetty 23.9.2021