PL 941, 00101 Helsinki - www.gardenartsociety.fi - email: info(at)gardenartsociety.fi

Kumpula

Opintomatka Wieniin 24.-27.5.2017 - ilmoittaudu mukaan 15.4. mennessä!

Puutarhataiteen seura järjestää jäsenilleen Wienin matkan 24.-27. toukokuuta 2017. Koko matkan ajan Wienissä kohteessa Juha Kivimäki, mutta tämän lisäksi meillä on muutamissa kohteissa myös paikallisia opastuksia puutarha-alan ammattilaisten johdolla.

Matka on omatoimimatka, jolloin kukin hankkii omat lentonsa ja varaa hotellinsa. Seura kerää matkalle saapuvilta etukäteen arviolta 50 euroa, jolla hankitaan mm. kaupungin sisäisen liikenteen liput kyseisille päiville sekä mahdollisesti esim. Schönnbrunnin linnan sisäkierron pääsyliput. Kohteissa kuljetaan kohtalaisen paljon Wienin kaupungin erinomaisilla julkisilla liikennevälineillä, metrolla, raitiovaunuilla sekä busseilla. Tämän lisäksi kohteissa tulee liikuttua kohtalaisen paljon jalkaisin.

Päivät aloitetaan kokoontumalla hotelli Mercure Josefshofilta ja päätetään samassa Josefstadtin kaupunginosassa. Tarkempi matkaohjelma täsmentyy kevään aikana, mutta alustavasti ohjelma on seuraava:

KESKIVIIKKO 24.5.2017
Lähtö aamulla tutustumaan Schönbrunnin linnan laajaan puistoon sekä opastettu kierros linnan sisätiloissa. Myöhään iltapäivällä siirrymme keskustan läheisyydessä sijaitsevaan Belvederen linnan puistoon.

HELATORSTAI 25.5.2017
Lähtö klo 9:00 kohti Gobenzlia julkisilla liikennevälineillä. Tutustuminen ylhäällä Wienerwaldissa kaupungin ulkoilureitteihin sekä pyökkimetsiin. Iltapäiväkävely Wienin ydinkeskustaan sekä 6., 7., ja 8. kaupunginosiin. Samalla tutustuminen kulttuurikeskittymä Museum Quertier:iin (MQ)

PERJANTAI 26.5.2017
Tutustuminen uusiin, moderneihin suunnittelu- ja viherrakentamiskohteisiin Wienissä. Tarkempi kohdeluettelo on vielä avoin, mutta oppaaksi on lupautunut maisema-arkkitehti, DI Doris Haidvogl.

KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYISTÄ:

Matka edellyttää Puutarhataiteen seuran jäsenyyttä, mutta kaikki uudetkin jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. (Jäseneksihän pääsee hyvin huokealla 25 euron vuosimaksulla.) Matkaohjelman järjestelyjä varten osallistujilta kerätään etukäteen myös noin 50 euroa.

Jokainen varaa matkansa itse. Suoria lentoja Helsingistä Wieniin tarjoaa Finnair, kaksi kertaa päivässä, klo 8:30 ja 17:10. Muita mahdollisuuksia on lentää esim. joko Air Berlinin tai KLM:n lennoilla, joihin tosin sisältyy vaihdot matkalla. (Huomaattehan, että keskiviikon aamulennolla ei enää ehdi mukaan aamupäivän ohjelmaan, vaan Wieniin kannattaa saapua edellisenä päivänä.)

Hotelleja Wienistä löytyy runsaasti, mutta suosittelemme kulkuyhteyksien vuoksi hotelleja jotka sijaitsevat kohtalaisella etäisyydellä hotelli Mercure Josefshofia, Josefsgasse 4-6, 1080 Wien, joka on kokoontumispaikkamme. Läheisyydessä sijaitsevia hotelleja ovat esimerkiksi:

Mercure Josefshof Wien
Hotel Graf Stadion
Cordial Theatre Hotel Vienna
Hotel Rathaus Wien
25hours Hotel
Flemings Deluxe Hotel Wien-city

Ilmoittautumiset osoitteeseen: juha.kivimaki ( at ) gmail.com 15.4.2017 mennessä.
Ilmoittautuessa tarvitaan matkalaisen nimi ja (matkalla käytössä oleva) puhelinnumero sekä matkan tiedotusta varten sähköpostiosoite ja postiosoite.2015: Keväinen opintomatka Juutinrauman alueelle 14.–17.5.

Seura järjesti 14.–17.5.2015 opintomatkan Juutinrauman alueelle. Matkalla oli mukana 15 retkeläistä, joista 14 aikuista ja yksi lapsi. Kohteina oli mm. Malmön keskustan aukioita ja puistoja, Norrvikenin puutarha Båstadin luoteispuolella, Sofieron puisto Helsingborgissa, Kronborgin linna ja kulttuuriranta sekä uusi telakkamuseo Tanskan puolella Helsingorissä, ja Frederiksberg Have ja Söndermarken puistoalue Kööpenhaminassa. Lue ekskursiosta jäsentiedotteesta 2/2015.


2014: Syysretki Saloon ja Halikkoon

Retken kuulumisia voi lukea jäsentiedotteesta 2/2014


2013: Tanskan 1900-luvun maisema-arkkitehtuuria 12.-15.9.

Puutarhataiteen seura järjesti opintoretken Tanskaan 12.-15. syyskuuta 2013. Retken kuvaterveiset jäsentiedotteessa 1/2014.


2012: Italian opintomatka Firenzeen ja sen lähiympäristöön 25.-30.10.

Retkikertomus jäsentiedotteessa 2/2012.


2010: Tampere 19.8.

Seuran kotimaan ekskursio 2010 tehtiin 19.8. Tampereelle, jossa on käynnissä mittava vanhojen puistojen kunnostusohjelma. Kohteina Hatanpään kartano, Koskipuisto, Kirjastonpuiston työmaa, Näsinpuisto, Tuomiokirkkopuisto, Hämeenpuisto, Wilhelm von Nottbeckin (ent. Finlaysonin) puisto sekä Pyynikki. Ekskursion vetäjänä toimi Maunu Häyrynen ja kohteisiin tutustuttivat Ranja Hautamäki, Gretel Hemgård ja Pauliina Ristola.

Lue ekskursiosta jäsentiedotteesta 2/2010


2009: Japani 5.-7.11.

Puutarhataiteen seura järjesti matkan Japaniin marraskuussa 2009. Matkan pääkohteina olivat Kioton, Naran ja Kanazawan historialliset puutarhat. Maisema-arkkitehti Hiroko Kivirinta, syntyperäinen japanilainen, oli valinnut kohteet sekä toimi matkan johtajana ja oppaana.

Japanissa on kaksi tärkeää puutarhavuodenaikaa: keväällä kirsikankukkien aika ja marraskuussa ruska-aika. Ruska oli hyvässä alussa matkan aikana.

Vierailimme kaikiaan noin 20 puutarhassa Kiotossa, Narassa, Ujissa, Ikagurassa ja Kanazawassa. Tokiossa kohteina olivat kasvitieteellinen puutarha ja Ueno-puisto. (jatkuu... Jäsentiedotteessa 1/2010)


2007: Helsingin aamuisesta räntäsateesta Zürichin aurinkoon!

Puutarhataiteen Seura teki toukokuun alussa matkan Sveitsiin (2.5-5.5.2007). Matkaohjelman oli suunnitellut maisema-arkkitehti Gretel Hemgård ja hän toimi myös matkanjohtajana ja tulkkasi saksankielisiä opastuksia.
Ensimmäisenä päivänä liikuimme tilausbussilla maisema-arkkitehti Peter Paul Stöcklin (SKK Landschaftsarchitekten) opastamana Zürichin ja Baden-Aargaun alueella hänen suunnittelukohteissaan.

Ajoimme Baden-Aargauhun, matkalla tutustuimme asuin- ja toimistokortteleiden sisäpuutarhoihin ja lounastimme 1897 rakennetussa viehättävässä Villa Boverissa. Lounaan jälkeen tutustuimme villan kunnostettuun puutarhaan, jossa pieni maisemapuutarha ja uusbarokkinen muotopuutarha ovat vieri vieressä. Evariste Mertensin suunnittelema maisemapuutarha on vuodelta 1897 ja Carl Sattlerin suunnittelema uusbarokkipuutarha vuodelta 1908.

(Kuva 1) Näkymä maisemapuutarhasta kohti päärakennusta.

Seuraavana tutustumiskohteena oli Friedhof Liebenfels – hautausmaa. Tie johti kukkaniittyjen ohi plataaninlehvien ali krematoriolle, taustalla tumma metsä. Osin metsäinen hautausmaa on rakennettu useassa vaiheessa, ensimmäiset osat 1947 ja1957 ja uusimmat osat 2004-2005.

(Kuva 2)

Piipahdimme Wettingenissä katsomassa pientä Brühlpark-puistoa, joka vehreyttää 60-luvun harmaiden betonirakennusten ympäristöjä ja ylileveitä katuväyliä. Päivän retkiohjelman päätteeksi tutustuimme vielä Peter Stöcklin toimistoon SKK Landschaftsarchitekten.

Toisena matkapäivänä testasimme Zürichin sujuvaa joukkoliikennettä, raitiovaunuverkko on tiheä, lisäksi ovat bussit ja erilaiset junat. Aloitimme päivän eläintarhakäynnillä. Kuuluisa Zoo Zürich teki vaikutuksen, eläimet oli sijoitettu väljän oloisesti kasvillisuuden keskelle, ympäristöt oli suunniteltu ja toteutettu korkeatasoisesti. Vuonna 2003 valmistunut Masoala sademetsähalli tarjosi elämyksen Madagaskarilaisesta sademetsästä pienoiskoossa (10 800 m2). Sademetsähallin yhteydessä oli tarjolla myös luontovalistusta ja hyvä kahvi-/lounaspaikka.

Tutustuimme myös Tessinerplatzin uusittuun aukioon, Zürich-järven rantapuistoon (Zürich Horn) ja Limmat-joen rantapuistoihin. Limmat-joen rannalla Lettenareal –puistossa, joka on rakennettu vanhan teollisuusraiteen paikalle viihtyivät sekä ihmiset että sisiliskot.

Kuva 3. Näkymä Zürich Horn -rantapuistosta kohti keskustaa.

Perjantaina oppaanamme oli Eeva Ruoff, joka esitteli sveitsiläisen sisarjärjestömme Schweizerische Gesellschaft für Gartenkultur:in puheenjohtajan ominaisuudessa mm. Platzpromenaden, Rechberggarten:in, Lindenhof:in, Kasvitieteellisen puutarhan ja Patumbah-park:in. Rechberggarten ja Patumbah-park ovat herättäneet keskustelua kunnostussuunnittelun tavoista. Patumbah-park on myös osittain vaarassa jäädä rakentamisen alle ja sen puolesta on virinnyt kansanliike.
(www.patumbah-park.ch)
Iltapäivällä oppaanamme oli maisema-arkkitehti Paul Bauer Zürichin kaupungin puisto- ja viheralueita hallinnoivan viraston suunnittelu- ja rakennusosastolta.
Kävimme vaihteeksi teollisuusalueesta toimisto- ja asuinalueeksi muutetun Neu-Oerlikon alueen uusissa puistoissa: MFO-park, Oerliker Park, Wahlenpark, Luis-Häfliger –park ja kunnostettu Gustav-Ammann-Park. Turbinenplatz –aukiota järeine tammipenkkeineen ja koivuineen tarkastelimme nyt vaihteeksi päivänvalossa, kävimme jo edellisenä iltana katsomassa sinne sijoitettuja valotaideteoksia.

Kuva 4. MFO-park, ”puistotalo” 17 m korkeuteen kohoavine teräsrakenteineen. Rakenteissa kiipeilee 103 köynnöskasvilajia ja –lajiketta.

Kuva 5. Gustav-Ammann-Park, rakennettu vuonna 1942 ja kunnostettu ajan tyylin mukaiseksi.

Kuva 6. Max-Bill Platz. Arkkitehti/taiteilija/muotoilija Max Bill’in suunnittelema aukio.

Kuva 7. Matkalaiset Turbinenplatz –aukiolla.

Retken yhteinen ohjelma huipentui illalliseen, kiipesimme junalla kukkuloille ihailemaan tässä vaiheessa jo hiukan sateisia maisemia ja syömään fondueta.
Lauantain vapaavalintainen ostos-/muu harrastuspäivä ennen kotiinpaluuta iltakoneella sujuikin sitten vaihtelevan tempoisen sateen vallitessa.

 

 

päivitetty 19.2.2017