www.gardenartsociety.fi - email: puutarhataiteen.seura(at)gmail.com

Kumpula

SYKSYLLÄ 2019 RETKI TUKHOLMAAN

Ensi syksylle on suunnitteilla viikonloppuretki Tukholmaan tutustumaan naapurimaan pääkaupungin mielenkiintoisiin puutarhakohteisiin.

Mahdollisia retkikohteita Tukholmassa ovat mm. Drottningholmin ja Ulriksdalin puistot, joihin molempiin lukeutuu sekä barokkityylisiä osia että englantilaistyyppistä maisemapuutarhaa, sekä Djurgårdenin saarella sijaitsevat prinssi Eugenin Waldermarsudde, Rosendalin (kauppa-)puutarha ja Skansenin alueen puutarhat. Muita mielenkiintoisia kohteita Tukholmassa ovat esim. upea Millesgårdenin veistospuutarha ja Piet Oudolfin suunnittelema perennapuisto.


2018: Syysretki Loviisan seudulle

Seuran kotimaan opintomatka 2018 suuntautui Loviisan seudulle. Kohteina olivat Suur-Sarvilahden kartano, Loviisan Kappelinpuisto sekä Malmgårdin kartano. Lue juttu opintomatkasta jäsentiedotteesta 1/2018.


2017: Opintomatka Wieniin 24.-27.5.2017

Lue Wienin opintomatkan matkakertomus jäsentiedotteesta 2/2017.


2015: Keväinen opintomatka Juutinrauman alueelle 14.–17.5.

Seura järjesti 14.–17.5.2015 opintomatkan Juutinrauman alueelle. Matkalla oli mukana 15 retkeläistä, joista 14 aikuista ja yksi lapsi. Kohteina oli mm. Malmön keskustan aukioita ja puistoja, Norrvikenin puutarha Båstadin luoteispuolella, Sofieron puisto Helsingborgissa, Kronborgin linna ja kulttuuriranta sekä uusi telakkamuseo Tanskan puolella Helsingorissä, ja Frederiksberg Have ja Söndermarken puistoalue Kööpenhaminassa. Lue ekskursiosta jäsentiedotteesta 2/2015.


2014: Syysretki Saloon ja Halikkoon

Retken kuulumisia voi lukea jäsentiedotteesta 2/2014


2013: Tanskan 1900-luvun maisema-arkkitehtuuria 12.-15.9.

Puutarhataiteen seura järjesti opintoretken Tanskaan 12.-15. syyskuuta 2013. Retken kuvaterveiset jäsentiedotteessa 1/2014.


2012: Italian opintomatka Firenzeen ja sen lähiympäristöön 25.-30.10.

Retkikertomus jäsentiedotteessa 2/2012.


2010: Tampere 19.8.

Seuran kotimaan ekskursio 2010 tehtiin 19.8. Tampereelle, jossa on käynnissä mittava vanhojen puistojen kunnostusohjelma. Kohteina Hatanpään kartano, Koskipuisto, Kirjastonpuiston työmaa, Näsinpuisto, Tuomiokirkkopuisto, Hämeenpuisto, Wilhelm von Nottbeckin (ent. Finlaysonin) puisto sekä Pyynikki. Ekskursion vetäjänä toimi Maunu Häyrynen ja kohteisiin tutustuttivat Ranja Hautamäki, Gretel Hemgård ja Pauliina Ristola.

Lue ekskursiosta jäsentiedotteesta 2/2010


2009: Japani 5.-7.11.

Puutarhataiteen seura järjesti matkan Japaniin marraskuussa 2009. Matkan pääkohteina olivat Kioton, Naran ja Kanazawan historialliset puutarhat. Maisema-arkkitehti Hiroko Kivirinta, syntyperäinen japanilainen, oli valinnut kohteet sekä toimi matkan johtajana ja oppaana.

Japanissa on kaksi tärkeää puutarhavuodenaikaa: keväällä kirsikankukkien aika ja marraskuussa ruska-aika. Ruska oli hyvässä alussa matkan aikana.

Vierailimme kaikiaan noin 20 puutarhassa Kiotossa, Narassa, Ujissa, Ikagurassa ja Kanazawassa. Tokiossa kohteina olivat kasvitieteellinen puutarha ja Ueno-puisto. (jatkuu... Jäsentiedotteessa 1/2010)


2007: Helsingin aamuisesta räntäsateesta Zürichin aurinkoon!

Puutarhataiteen Seura teki toukokuun alussa matkan Sveitsiin (2.5-5.5.2007). Matkaohjelman oli suunnitellut maisema-arkkitehti Gretel Hemgård ja hän toimi myös matkanjohtajana ja tulkkasi saksankielisiä opastuksia.
Ensimmäisenä päivänä liikuimme tilausbussilla maisema-arkkitehti Peter Paul Stöcklin (SKK Landschaftsarchitekten) opastamana Zürichin ja Baden-Aargaun alueella hänen suunnittelukohteissaan.

Ajoimme Baden-Aargauhun, matkalla tutustuimme asuin- ja toimistokortteleiden sisäpuutarhoihin ja lounastimme 1897 rakennetussa viehättävässä Villa Boverissa. Lounaan jälkeen tutustuimme villan kunnostettuun puutarhaan, jossa pieni maisemapuutarha ja uusbarokkinen muotopuutarha ovat vieri vieressä. Evariste Mertensin suunnittelema maisemapuutarha on vuodelta 1897 ja Carl Sattlerin suunnittelema uusbarokkipuutarha vuodelta 1908.

(Kuva 1) Näkymä maisemapuutarhasta kohti päärakennusta.

Seuraavana tutustumiskohteena oli Friedhof Liebenfels – hautausmaa. Tie johti kukkaniittyjen ohi plataaninlehvien ali krematoriolle, taustalla tumma metsä. Osin metsäinen hautausmaa on rakennettu useassa vaiheessa, ensimmäiset osat 1947 ja1957 ja uusimmat osat 2004-2005.

(Kuva 2)

Piipahdimme Wettingenissä katsomassa pientä Brühlpark-puistoa, joka vehreyttää 60-luvun harmaiden betonirakennusten ympäristöjä ja ylileveitä katuväyliä. Päivän retkiohjelman päätteeksi tutustuimme vielä Peter Stöcklin toimistoon SKK Landschaftsarchitekten.

Toisena matkapäivänä testasimme Zürichin sujuvaa joukkoliikennettä, raitiovaunuverkko on tiheä, lisäksi ovat bussit ja erilaiset junat. Aloitimme päivän eläintarhakäynnillä. Kuuluisa Zoo Zürich teki vaikutuksen, eläimet oli sijoitettu väljän oloisesti kasvillisuuden keskelle, ympäristöt oli suunniteltu ja toteutettu korkeatasoisesti. Vuonna 2003 valmistunut Masoala sademetsähalli tarjosi elämyksen Madagaskarilaisesta sademetsästä pienoiskoossa (10 800 m2). Sademetsähallin yhteydessä oli tarjolla myös luontovalistusta ja hyvä kahvi-/lounaspaikka.

Tutustuimme myös Tessinerplatzin uusittuun aukioon, Zürich-järven rantapuistoon (Zürich Horn) ja Limmat-joen rantapuistoihin. Limmat-joen rannalla Lettenareal –puistossa, joka on rakennettu vanhan teollisuusraiteen paikalle viihtyivät sekä ihmiset että sisiliskot.

Kuva 3. Näkymä Zürich Horn -rantapuistosta kohti keskustaa.

Perjantaina oppaanamme oli Eeva Ruoff, joka esitteli sveitsiläisen sisarjärjestömme Schweizerische Gesellschaft für Gartenkultur:in puheenjohtajan ominaisuudessa mm. Platzpromenaden, Rechberggarten:in, Lindenhof:in, Kasvitieteellisen puutarhan ja Patumbah-park:in. Rechberggarten ja Patumbah-park ovat herättäneet keskustelua kunnostussuunnittelun tavoista. Patumbah-park on myös osittain vaarassa jäädä rakentamisen alle ja sen puolesta on virinnyt kansanliike.
(www.patumbah-park.ch)
Iltapäivällä oppaanamme oli maisema-arkkitehti Paul Bauer Zürichin kaupungin puisto- ja viheralueita hallinnoivan viraston suunnittelu- ja rakennusosastolta.
Kävimme vaihteeksi teollisuusalueesta toimisto- ja asuinalueeksi muutetun Neu-Oerlikon alueen uusissa puistoissa: MFO-park, Oerliker Park, Wahlenpark, Luis-Häfliger –park ja kunnostettu Gustav-Ammann-Park. Turbinenplatz –aukiota järeine tammipenkkeineen ja koivuineen tarkastelimme nyt vaihteeksi päivänvalossa, kävimme jo edellisenä iltana katsomassa sinne sijoitettuja valotaideteoksia.

Kuva 4. MFO-park, ”puistotalo” 17 m korkeuteen kohoavine teräsrakenteineen. Rakenteissa kiipeilee 103 köynnöskasvilajia ja –lajiketta.

Kuva 5. Gustav-Ammann-Park, rakennettu vuonna 1942 ja kunnostettu ajan tyylin mukaiseksi.

Kuva 6. Max-Bill Platz. Arkkitehti/taiteilija/muotoilija Max Bill’in suunnittelema aukio.

Kuva 7. Matkalaiset Turbinenplatz –aukiolla.

Retken yhteinen ohjelma huipentui illalliseen, kiipesimme junalla kukkuloille ihailemaan tässä vaiheessa jo hiukan sateisia maisemia ja syömään fondueta.
Lauantain vapaavalintainen ostos-/muu harrastuspäivä ennen kotiinpaluuta iltakoneella sujuikin sitten vaihtelevan tempoisen sateen vallitessa.

 

 

päivitetty 26.5.2019